2. Manažment ľudských zdrojov

               

Úsek riadenia podniku, ktorého úlohou je zaoberať sa a riešiť zamestnancov podniku (manažment ľudských zdrojov)

V službách spoločného stravovania, každý personálny manažér musí vedieť, že v riadeniach pôsobí veľké množstvo  rozdielnych pracovných funkcií a profesií, ktorých zaskupiteľnosť neprichádza do úvahy a ich prítomnosť je pre prevádzku nevyhnutná (kuchár, čašník, prevádzkar,..)

Pri niektorých týchto profesií trvalo prevláda nezáujem pracovať v nich z dôvodu nízkeho finančného ohodnotenia. Niektoré sú naopak veľmi preferované a zamestnanci sa o ne bijú (recepčná,..)

Netradičná pracovná doba. Niektoré pracovné sily nie sú dostatočne kvalifikované. Preferminizovanosť v zamestnaní. Časté zamestnávanie brigádnikov a dôchodcov. Všetci zamestnanci vstupujú do vzťahov s hosťami a ich práca sa podpisuje na tom či sa hosť vráti alebo nie.

Prijímanie nových spolupracovníkov

Každý manažér musí prijímanie nového spolupracovníka starostlivo naplánovať a zorganizovať. Najdôležitejší faktor pri vytváraní pracovného miesta je tzv. ukazovateľ produktivity práce, ktorý nám ukáže či máme peniaze na novovytvorené miesto:

      celkové tržby    _

počet zamestnancov

 Pri hľadaní nových zamestnancov využívame:

·         interné zdroje

·         externé zdroje

 

VÝBEROVÉ KONANIE

Každý manažér sa musí pripraviť. Príprava spočíva v:

- príprava dotazníka

- otvorenie

- príprava faktov

- pozorné počúvanie uchádzača

- ukončenie