2. Manažment ľudských zdrojov
Úsek riadenia podniku, ktorého úlohou je zaoberať sa a riešiť zamestnancov podniku (manažment ľudských zdrojov)
V službách spoločného stravovania, každý personálny manažér musí vedieť, že v riadeniach pôsobí veľké množstvo rozdielnych pracovných funkcií a profesií, ktorých zaskupiteľnosť neprichádza do úvahy a ich prítomnosť je pre prevádzku nevyhnutná (kuchár, čašník, prevádzkar,..)
Pri niektorých týchto profesií trvalo prevláda nezáujem pracovať v nich z dôvodu nízkeho finančného ohodnotenia. Niektoré sú naopak veľmi preferované a zamestnanci sa o ne bijú (recepčná,..)
Netradičná pracovná doba. Niektoré pracovné sily nie sú dostatočne kvalifikované. Preferminizovanosť v zamestnaní. Časté zamestnávanie brigádnikov a dôchodcov. Všetci zamestnanci vstupujú do vzťahov s hosťami a ich práca sa podpisuje na tom či sa hosť vráti alebo nie.
Prijímanie nových spolupracovníkov
Každý manažér musí prijímanie nového spolupracovníka starostlivo naplánovať a zorganizovať. Najdôležitejší faktor pri vytváraní pracovného miesta je tzv. ukazovateľ produktivity práce, ktorý nám ukáže či máme peniaze na novovytvorené miesto:
celkové tržby _
počet zamestnancov
Pri hľadaní nových zamestnancov využívame:
· interné zdroje
· externé zdroje
VÝBEROVÉ KONANIE
Každý manažér sa musí pripraviť. Príprava spočíva v:
- príprava dotazníka
- otvorenie
- príprava faktov
- pozorné počúvanie uchádzača
- ukončenie